
 
Local Rules and Conditions of the Competition 

Hamilton Elks Girls Sectional Tournaments 
The Rules of the United States Golf Association and the OHSAA govern play.  The “Local Rules and Conditions 
of Competition for the USGA is in effect for this event, as well as the additional Local Rules and Conditions 
noted below.  

UNLESS OTHERWISE NOTED, THE PENALTY FOR BREACH OF A LOCAL RULE OR CONDITION IS TWO STROKES. 

1. USGA and OHSAA rules govern play except where superseded by Local Rules. 
2. Tournament Check-in:  All competitors and coaches must be present and checked-in 30 minutes prior to start time.  
3. Format -  Stroke play a stipulated round of 18 holes; Girls - Red Tees. 
4. Out of Bounds –  Defined  by White Markers, inside edges at ground level.  Stroke and Distance, Rule 27-1. 
5. Water Hazards – Defined by Yellow Markers, inside edges at ground level.  Relief by Rule 26-1.   
6. Lateral Hazards – Defined by Red Markers, inside edges at ground level.  Relief by Rule 26-1c.   
7. On holes #1 to # 5 of the Red Course, there is Out of Bounds on the left and on holes #1 to # 5 of the White Course, 

there is Out of Bounds on the right. 
8. Embedded ball rule is in effect through the green. 
9. Electronic (cell phones)  – are prohibited on the course during play by players, coaches (unless calling for a ruling), and 

spectators. Players - First violation – 2 stroke penalty. Second violation – disqualification spectators and coaches will 
be asked to leave the course. 

10. Range Finders - are permitted provided the range finder is not part of a communication device and meets the rules 
and/or standards set by the U.S.G.A.   

11.  Ground under repair (GUR) -  marked with white lines/stakes. Severely damaged areas of the course caused by non-
burrowing animals (geese/skunks) are played as ground under repair.  

12.  Flower Beds, mulched and newly seeded areas mandatory relief. 
13.   Obstructions:  Cart paths (nearest point), stance and swing.   
14.  Natural Habitat area: All long unmowed and natural grass areas  are in play: there is NO relief.  
15. Questionble Play: If you are in doubt as to procedure or a rules situation, Invoke rule 3-3. Play out your original ball 

and a second ball taking your relief. Must declare which ball you wish to score with (if rules permit) to your marker 
before any action is taken. Record both scores and before signing your card discuss with the rules committee or at the 
scoring area, your situation. 

16. Provisional Ball: You may play a provisional ball for a ball that MAY be Out of Bounds or lost OUTSIDE of a hazard. You 
must announce “A Provisional Ball” to your competitors before going forward. 

17. Spectators are not allowed any conversation with players, and MUST stay on cart paths or rough.  
EXCEPTION: The school head coach (or approved designee assigned to the event) may speak with his/her 
players without delay of play at any time.  Coaches are not permitted on any green or in any sand bunker.   

18. Conduct: A two-stroke penalty shall be assessed for unsportsmanlike conduct. Unsportsmanlike conduct shall 
include but not be limited to club throwing, willful acts which damage property or equipment on the course, use of 
abusive language, profanity, obscenities, and other unsporting conduct as determined by the Golf Rules 
Committee. Penalties imposed may result in disqualification. 

19. Playoff(Ties): Ties will be resolved by rule, as needed. 
20. At conclusion of play, players must report to the scorer’s table without delay (no talking to spectators or parents).  

All players should remain in the scoring area until all cards for the group are turned in and checked by the scorer. Be 
sure to tell the scorer if you have any issue that needs resolution.  Once a scorecard is signed and attested, and the 
player leaves the scoring area, all scores are final!  Only players should be in the scoring area. 



21.  Severe Weather:  Thirty-minute rule - Competition or practice shall be suspended once lightning has been recognized 
or thunder is heard.  It is mandatory to wait at least 30 minutes after the last flash of lightning is witnessed or thunder 
is heard prior to resuming competition 

22. Rules Committee:    All rulings of the Rules Committee will be Final.. 

Notes to Participants 
Use of Tobacco/Substances are not allowed:  Participants (coach, players, managers, etc) are prohibited from using any 
form of tobacco on the golf course, in the clubhouse, or anywhere on golf course facilities during any tournament.   Penalty 
for any violation of this rule will be disqualification. 
 
Cell phones: Participants are not permitted to use cell phones or range finders during play.  Phones in a player's possession 
must be turned-off during the round!  Penalties imposed may result in disqualification.. 

 

Range Finders: Are permitted provided the range finder is not part of a communication device and meets the rules and/or 
standards set by the U.S.G.A. 
 
YARDAGE MARKERS: 

200 yards: Marked with blue fairway markers.   
150 yards: Marked with white fairway markers. 
100 yards: Marked with red fairway markers.   
Sprinkler heads are marked.  All distances are measured to the center of the green. 

 

Rules for Spectators 
From the OHSAA Handbook -  OHSAA GOLF REGULATIONS 

6) Spectators 
Spectators are permitted, but are NOT permitted to converse with participants. It will be the responsibility of contestants in 
each foursome to caution ANY spectator from talking to or interfering with contestants in their group. Failure to do so may 
result in a penalty of disqualification of contestants involved. 

 

From the USGA, spectators: 

 Are permitted to WALK on the course.  They are not permitted to use golf carts, except disabled.  NO EXCEPTIONS.  

 Must stay OFF fairways. 

 Turn OFF cell phones.  People using cell phones will receive one warning; second time – phone will be taken! 

 Spectators should stay 20-50 yards from players at all times, should be in front or behind players.   

 May help search for golf balls. 

 Must have NO conversation with players.  They may applaud and/or say good putt or hit. 

 Must stay at least 20 yards from green and tees. 
 

 

Attention Coaches 
The Ohio High School Athletic Association establishes the rules and procedures for high school golf in the state of Ohio.  
Please comply with the following rules. 
1. *The OHSAA rules prohibit the use of a golf cart for spectators and coaches at all Sectional, District, and State 

Tournament competitions..  By SWDAB decision, coaches only will be allowed to use a golf cart  
a. By SWDAB decision, head coaches only will be allowed to use a golf cart for marshalling. 
b. Please help with pace of play.  Do not interpret rules!   

2. *Please refer to the following link for  policy on the OHSAA on the use of Motorized Carts and Americans with Disabilities (ADA):  
http://www.ohsaa.org/sports/go/TournamentADAMotorizedCartPolicy.pdf 

3.  A coach must be present with athletes throughout the tournament.   
4. Please note:  The school head coach (or approved designee assigned to the event) may speak with his/her 

players without delay of play at any time.  Coaches are not permitted on any green or in any sand bunker.  
 
* OHSAA Tournament Play 

*As a general rule, unanimously approved by the Executive Committee of the OHSGA, motorized carts are not permitted to be 
used by individuals and/or team coaches or spectators. Only tournament officials and/or marshals are permitted to use 
motorized carts during an OHSAA sponsored tournament event.  (OHSAA – August 4, 2011) 


